Blogcikkek

A gyermekkori daganatokról általában

A gyermekkori daganatokról általában

A biológiai alapismeretek bővülésével, a diagnosztikus és terápiás lehetőségek fejlődésével párhuzamosan a XX század második feléig csaknem kivétel nélkül fatális gyermekkori rosszindulatú daganatos betegségek az esetek többségében gyógyíthatóvá váltak.

Májtumorok

Májtumorok

A primer májtumorok mintegy egyharmada benignus, ezen belül is leggyakoribb a korai csecsemőkorban manifestálódó hamartoma, haemangioma és haemangioendothelioma.

Gyermekkori limfómák

Gyermekkori limfómák

A daganat, vagy más szóval tumor, tulajdonképpen kontroll nélkül szaporodó sejtek halmaza, melyek a tumorról leválva a szervezet más részein is megtapadhatnak, ezzel áttéteket, metasztázioskat létrehozva.

Lágyrésztumorok gyermekkorban

Lágyrésztumorok gyermekkorban

A lágyrészszarkómák csoportja számos különböző rosszindulatú daganatot foglal magába, melyek kiindulhatnak izmokból, kötőszövetekből, ízületekből, idegszövetből, zsírszövetből. A lágyrészszarkómák a lágyrészek éretlen őssejtjeiből indulnak ki.

Retinoblastoma

Retinoblastoma

A retinoblastoma a szem leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedése, mely a szem belsejében levő ideghártyából indul ki. Az ideghártya feladata a szemben a fény érzékelése és a látott információk közvetítése az agy felé.

Agydaganatok

Agydaganatok

A gyermekkori agydaganatok előfordulása közel azonos az akut leukaemia gyakoriságával, és mivel a gyógyíthatóságuk aránya kisebb, ellátásuk mindenféleképpen a legjelentősebb daganatkezelési problémák közé tartozik.